15 серпня 2020 року AGA (Американська гастроентерологічна асоціація) опублікувала рекомендації щодо лікування та діагностики залізодефіцитної анемії на основі оцінки стану шлунково-кишкового тракту.
Залізодефіцитна анемія має характер «прихованої епідемії» в усьому світі. За даними ВООЗ 3,6 млрд людей на планеті мають латентний дефіцит заліза (ЛДЗ), ще 1,8 млрд страждають на ЗДА.
У нормі в організмі міститься 4-5 г заліза.
Причини дефіциту заліза:
втрата крові ― кровотечі з ШКТ, статевих органів, сечовивідних шляхів, дихальної системи, травми (в т. ч. хірургічні операції), у багаторазових донорів крові;
збільшення потреби при недостатньому поступленні ― період статевого дозрівання, вагітність (II і III триместр) і лактація, посилення еритропоезу під час лікування гіповітамінозу В12;
порушення всмоктування з ШКТ ― стан після гастректомії, стан після баріатричної операції, H. pylori ― асоційований гастрит, аутоімунний гастрит, целіакія, стан після резекції кишківника, малобілкова дієта, збагачена речовинами, що погіршують всмоктування заліза .
залізодефіцитна дієта.
залізодефіцитна анемія- резистентна до лікування препаратами заліза.
До числа найбільш поширених симптомів залізодефіцитної анемії середнього та тяжкого форми відносяться:
підвищена стомлюваність;
слабкість;
блідість шкіри;
задишка;
запаморочення;
затерпання кінцівок;;
порушення серцевого ритму;
головні болі.
У нових рекомендація від AGA висвітлені сучасні принципи ведення пацієнтів із ЗДА: від поетапної діагностики до специфічного лікування.
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)34847-2/fulltext